Anormal Tarama Testi Sonucu Ne Anlama Gelir?
Anormal tarama testi sonucuna sahip olmanız, rahim ağzı kanseri olduğunuz anlamı taşımaz. Hücrelerinizdeki değişimler düşük düzeyde ise doktorunuz yalnızca tarama testinin belirlenen bir süre sonra tekrarlanmasını önerebilir. Hafif derecede hücresel değişimler sıklıkla kendi kendilerine iyileşebilmektedir. Birkaç ay sonra hâlâ anormal hücresel değişimler mevcutsa doktorunuz sizi daha yakından izleyecektir.
Doktorunuz orta ve yüksek riskli anormal hücresel değişimlere sahip olduğunuz ve ileri teşhis ve tedaviye gerek olduğunu tespit ederse, öncelikli olarak sizi kolposkopiye yönlendirecek ve gerekiyorsa biyopsi alacaktır.
Kolposkopi: Anormal tarama testi sonucunda rahim ağzı, vajina ve vulva’nın mikroskop gibi görüntüleri büyüten ve yaklaştıran özelliklere sahip “kolposkop” cihazı ile incelenmesi işlemidir.
Kolposkopi ve biyopsi işlemi sırasında kanser öncülü lezyonlar tespit edilmesi durumunda ise birçoğu, muayenehane veya hastanelerin kadın-doğum polikliniklerinde uygulanabilen tedavi yöntemleri önerilecektir.
Yaklaşık 60 yıldır kullanılan geleneksel tarama yöntemi smear, bugüne kadar yaygın olarak kullanılan bir tarama yöntemi olsa da, sonuçlarının doğruluğu ve güvenilirliği açısından tüm dünyada sorgulanmaktadır. Bugüne kadar farklı bir yöntem yada teknolojinin ortaya çıkmayışı sağlık profesyonellerini bu yöntemi kullanmaya devam etmeye mecbur bırakmıştır. Uzun yıllardır kullanılan bu yöntem sayesinde rahim ağzı kanserinin erken evrede tespit edilmesinde önemli aşamalar kaydedilmiş, vaka sayısında anlamlı azalmalar gözlenmiştir, ancak yöntem bir noktadan sonra doğruluk oranını daha ileri seviyelere taşıyamamış ve uygulamalarda çeşitli sıkıntılarla karşılaşılmıştır ve hala da bu sıkıntılar yaşanmaya devam etmektedir.
Tarama Yönteminize Karar Vermeden Önce Smear Testi Hakkında Bilmeniz Gerekenler;
Bu yöntem ile rahim ağzı dokusunun sadece en üst yüzeyinden örnek alınabildiği için derin dokularda oluşan kanser öncülü hücresel anormallikler tespit edilemez.
Smear yöntemi ile kanser öncülü hücresel değişiklikleri doğru tespit etme oranı % 50-55’lerde kalmıştır.
Smear yöntemi kullanılarak, Endoservikal kanalın içerisinden gelişen adenokanserlerin erken evrede tespit edilmesi mümkün değildir.
Yanlış negatiflik yüksektir; hastalıklı dokuları sağlıklı dokular olarak belirleme oranlarının yüksek olması. Bu durum ileri teşhis ve tedavi süreçlerine geçişi geciktirmekte, küçük cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilecek hastaların gecikmeler sonucu ileri cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesine sebep olmaktadır.
Yanlış pozitiflik yüksektir; sağlıklı dokuları hastalıklı dokular olarak belirleme oranlarının yüksek olması. Bu durum sağlıklı kadınların gereksiz endişe ve kaygı yaşamalarına sebep olmakta, aynı zamanda gereksiz kolposkopi/biyopsi ve cerrahi operasyonlar gündeme gelmektedir.
Smear testi, vajinal sürüntü alınmasını gerektiren bir yöntemdir.